"there are no bad teams, only bad leaders" (Navy Seals)
Leiderschap en cultuur vormen het grootste obstakel bij verandering en innovatie binnen teams en organisaties —
en juist daar ligt de sleutel tot duurzame groei en high performance
Voordat een leider een organisatie kan leiden, moet de leider eerst een team kunnen leiden. Voor het leiden van een team, moet je in staat zijn jezelf te leiden. Om jezelf te kunnen leiden, moet je jezelf eerst goed (leren) kennen.
Leiderschap begint bij je zelf
Meer dan de helft van alle veranderingen & transformaties binnen (sport)organisaties ten behoeve van prestatieverbetering mislukken, vanwege:
Doelen niet helder
Geen heldere doelstellingen of zelfs ontbreken daarvan en gebrek aan urgentie.
Weerstand
Weerstand van betrokkenen in veranderproces vanwege onzekerheid & angst.

Kwaliteit medewerkers ontbreekt
Geen duidelijke rollen en ontbreken van juiste competenties binnen organisatie / teams.
Slecht leiderschap
Huidig leiderschapsstijl niet in lijn met de nieuwe richting van organisatie of team.
Geen draagvlak
Topmanagement steunt de verandering onvoldoende / gebrek aan leidende coalitie.
Leiden van organisaties naar topprestaties
Als je een goede leider wil zijn, moet je jezelf goed kennen, maar ook je team of je organisatie.
Leiden van jezelf | voor persoonlijk leiderschap gebruikt SPOT-on de filosofie 'High Performance Leadership' van IMD Business School in Lausanne.
Leiden van teams | voor het begeleiden en ontwikkelen van high performing teams zet SPOT-on het Lencioni gedachtegoed en zijn bewezen aanpak in.
Coaching op de werkvloer en borging
In de trainingen / werksessies voor medewerkers worden nieuwe methoden en concepten geïntroduceerd. De geleerde lessen in de trainingen worden in de praktijk toegepast via persoonlijke coaching op basis van on-the-spot feedback op hun handelen in het dagelijkse werk, als individu en op teamniveau. Dit wordt gevoed door de input van de leidinggevende, de teamleden en door observaties van de performance coach van SPOT-on.

High Performance Leadership @IMD
De High Performance Leadership filosofie is opgezet door ex-gijzelaaronderhandelaar George Kohlrieser, Kohlrieser heeft de bestseller 'hostage at the table' geschreven op basis van zijn geleerde lessen bij de politie.
De filosofie is gericht op het ontwikkelen van ieders leiderschapspotentieel, het leren omgaan met conflicten en de impact die het op het team en organisatie maakt.
Robin van Wankum heeft een nauwe samenwerking met bijzonder hoogleraar Susan Goldsworthy van IMD-business school. Susan heeft mee gewerkt aan deze filosofie en is net als collega George Kohlrieser (mede-)auteur van verscheidene boeken zoals 'Care to Dare', 'Care Dare Share', en 'Choosing Change'.
High Performance Leadership hanteert 9 leiderschapskarakteristieken voor persoonlijk leiderschap, die tijdens de werksessies (en o.b.v. het assessment) en coaching continu aan de orde komen:
- Kalm blijven
- Accepteren van het individu
- Het potentieel zien
- Luisteren en onderzoeken(d)
- Een krachtige boodschap overbrengen
- Focus op het positieve
- Risico’s aanmoedigen
- Inspireren vanuit intrinsieke motivatie
- Toegankelijk en benaderbaar zijn
In de leiderschapsblogs van SPOT-on (in opdracht van samenwerkingspartner TopsportNetwerk), komen maandelijks één voor één deze leiderschapskwaliteiten aan bod met persoonlijke voorbeelden en actuele ervaringen, in zowel de sport als in het dagelijkse (werkende) leven.

High Performing Teams
Bij prestatieverbetering in (sport)teams draait 80% om gedragsverandering. Cruciaal daarbij is het maken van heldere afspraken (‘HARD afspreken’) én het voeren van oprechte gesprekken (‘HART aanspreken’). Zo ontstaat een cultuur van continue feedback en groei, gebouwd op vertrouwen en veiligheid — het fundament van elk high performing team, zo zegt ook veelvuldig auteur en organisatieadviseur Patrick Lencioni.
Lencioni beschrijft 5 stadia / kenmerken voor high performing teams. In een kwalitatief assessment wordt de huidige teamdynamiek op deze kenmerken beoordeeld als basis voor ontwikkeling en verbetering.
Voor elk stadium binnen de Lencioni Piramide is er minimaal een aparte werksessie beschikbaar waardoor dus alle fasen van Lencioni intensief met het team kan worden doorlopen. Aanvullend kunnen nog andere werksessies worden ingezet zoals de bewezen feedbacksessie en/of de DISC sessie die zich meer richten op de teamdynamiek, feedback, gedragsprofielen, teamafspraken en teameffectiviteit. Dit hangt af van de behoeften en uitdagingen van het team en de organisatie.
Ieder (leiderschaps)team werkt toe naar het worden van een high performing team onder de begeleiding van SPOT-on.


Diensten en tarieven
Training leiderschap of teams
Tarief in overleg per dag(deel) afhankelijk van behoefte en sessieduur
Traject werksessies & coaching
Maatwerk: prijsafspraken op basis van uren en/of aantal werksessies
Key note spreker / dagvoorzitter
Tarief in overleg per dagdeel (4 uur incl. voorbereiding)